زردی نوزادی

عمر گلولهای قرمز در نوزاد بین یک  و نیم تا سه ماه است. بیلی روبین ماده ای است که از شکستن هم موجود در گلبول های قرمز مرده ساخته می شود. این ماده در خون نوزاد به آلبومین باند شده و در خون حرکت می کند سپس بیلی روبین (ماده زرد رنگ) وارد سلول های کبدی می شود. در سلول کبدی کونژوگه شده از طریق مجاری صفراوی وارد کیسه صفرا شده و سپس به روده می‌ریزد.

رنگ ادرار و مدفوع بخاطر وجود این ماده است. در صورت شیر خوردن ناکافی نوزاد ، این ماده به خون باز می گردد. پس تغذیه کافی نوزاد با شیر مادر نقش مهمی در کاهش زردی نوزاد دارد.

زردی نوزادی:

زردی نوزاد ی شایعترین مشکل در نوزادان است. معمولا در روزهای اول تولد شروع می شود اما ممکن است تا ۳ماهگی نوزاد زرد به نظر برسد.

زردی روز اول پاتولوژیک است و نیاز است نوزاد بستری و تحت بررسی قرار گیرد.

علل زردی نوزادی:

۱- زردی ناشی از لیز خون نوزاد ( ناسازگاری خونی بین مادر و نوزاد):

اگر گروه خونی مادر o  و گروه خونی نوزاد A یا B یا AB باشدناسازگاری گروه خونی گفته می شود. در ناسازگاری RH ، RH مادر منفی و نوزاد مثبت است. در این صورت گلبولهای قرمز نوزاد از بین رفته و نوزاد دچار کم خونی شدید و پیشرونده و زردی شدید می شود که اغلب نیازمند به تعویض خون است. ناسازگاری گروههای فرعی خون هم گاهی اوقات مشاهده می شود.

۲- زردی ناشی از کمبود شیر مادر:

در این حالت بعلت دریافت ناکافی شیر ، نوزاد دچار زردی می شود. اصلاح نحوه شیردهی و آموزش و تصحیح روش شیردهی باعث پیشگیری و درمان خواهد شد. در این موارد معمولا نوزاد ۳تا۵ روزه ای است که تب دار و بیقرار است و شیر کافی دریافت نکرده است.

۳- زردی شیر مادر:

در این نوع زردی ، نوزاد بالای ۱۴ روز های است که زردی طول کشیده دارد . حال عمومی و وزن گیری نوزاد عالی است. بیقرار نیست و غیر از زردی مشکل دیگری ندارد.این نوع زردی بخاطر وجود موادی داخل شیر مادر است که باعث زردی نوزاد می شود. در ضمن یاد آور می شویم که خوردن آغوز یا کاله باعث زردی نوزاد نخواهد شد . زیرا علت زرد رنگ بودن آغوز یا شیر روزهای اول ، وجود مقادیر فراوان ویتامین A  در این شیر است و ربطی به زردی نوزاد ندارد.

این نوع زردی نیز باید مانند زردی های دیگ درمان شود.

قطع شیر مادر و شروع شیر خشک به هیچ وجه توصیه نمی شود . زیرا هم باعث احتقان پستان ، کاهش شیر مادر و نگرفتن پستان مادر می شود.

۴-زردی فیزیولوژیک:

در این نوع زردی در نوزاد سالم و خوشحال دیده می شود و معمولا بیلی روبین کمتر از ۱۳ است. نیاز به درمان خاصی ندارد.

۵- زردی طول کشیده:

زردی نوزادی که بیشتر از ۱۴ روز طول بکشد زردی طول کشیده نامیده می شود. زردی طول کشیده باید از نظر بیماری کلستاز بررسی شود. کلستاز بسیار مهم است و نیاز به اقدامات تشخیصی و درمانی خاص دارد و نباید ساده شمرده شود.

در صورت نداشتن کلستاز ، نوزاد باید از نظر عفونت ادراری ، کم کاری مادرزادی تیروئید و مواد احیائ کننده ادرار از نظر گالاکتوزمی بررسی شود. زردی شیر مادر و بیماری های دیگر مانند سندرم کریگلر نجار و … هم از علل دیگر است.

درمان زردی نوزادی:

مهمترین و موثرترین درمان زردی نوزادی ، فتوتراپی است . فتوتراپی لامپهای با طول موج مخصوصی است که در بیمارستانها یافت می شود . اخیرا دستگاههای فتوتراپی توسط شرکتهای خصوصی اجاره داده می شود . تا در موارد زردی متوسط نوزاد در منزل فتوتراپی و درمان گردد.تعویض خون در موارد شدید نجات بخش است . عوارض عصبی و شنوایی زردی با تعویض خون به حد اقل می رسد.
داروی خوراکی و گیاهی برای زردی اصلا پیشنهاد نمی شود و کاملا غیر علمی است . و تاثیری هم ندارد.

  1. بازتاب: همه چیز در مورد ماه اول زندگی نوزاد | سایت تخصصی دکتر ناهید جعفری

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *